Implantul dentar este, in cele mai multe cazuri, cea mai buna solutie pentru inlocuirea unui dinte lipsa, sau a unui grup de dinti lipsa, pentru sprijinirea unei lucrari dentare. Acesta este un dispozitiv biocompatibil cu organismal uman, sub forma unui surub din titan de inalta puritate.
BENEFICII IMPLANT DENTAR
- solutie pe termen lung;
- stabilitate;
- protejarea dintilor sanatosi;
- evitarea tratamentelor complexe;
- bucuria unei vieti noi.
TIPURI DE IMPLANTURI DENTARE:
- IMPLANTURI DENTARE CE INLOCUIESC UNUL SAU MAI MULTI DINTI
Presupune inlocuirea unuia sau a mai multor dinti pierduti fiind necesare un numar de implanturi dentare similare cu numarul de dinti extrasi, implanturile devenind radacina artificiala pentru noul dinte sau noua lucrare dentara.
- FAST AND FIXED
Sistemul de implanturi se adreseaza pacientilor cu edentatie totala (adica lipsa tuturor dintilor). Presupune inserarea unui numar mai mic de implanturi, 6 in arcada de sus si 4 in cea de jos, toate intr-o singura interventie.
- IMPLANT DENTAR PENTRU PROTEZE
Se realizeaza printr-un sistem de capse incluse in proteza, care culiseaza pe bonturile atasate la implanturi, fixandu-se astfel proteza de os. Anumite proteze pentru maxilar pot avea un schelet metalic in interiorce permite construirea protezei fara cerul gurii, determinand un confort mult mai sporit in timpul masticatiei sau al vorbitului.
TIPURI DE IMPLANTURI:
- ALPHA BIO
- ARDS
- INNO
- JD DENTAL
- MEGAGEN
- OSSTEM
- RESISTA
- SWISSTEK
- NEO DENT (STRAUMANN)
- BIOTEC
ETAPELE DE TRATAMENT
- Consultatia – in cadrul acesteia se pot recomanda o serie de investigatii precum radiografii panoramice, tomografii dentare sau alte recomandari in cazul bolilor cronice;
- Planul de tratament – se realizeaza de catre medicul specialist;
- Inserarea – introducerea implantului dentar in tesutul osos, ce presupune o interventie nedureroasa;
- Osteointegrarea – etapa in care celulele osoase se asaza pe implant (4-6 luni);
- Inserarea capei de vindecare – implantul este descoperit si se monteaza aceasta capa pentru aproximariv 2-3 luni;
- Bontul protetic – va constitui suportul pentru coroana dentara;
- Atasarea coroanei dentare.
Ca orice interventie chirurgicala, inserarea implanturilor poate prezenta anumite riscuri: infectia in jurul implantului, provocate de cele mai multe ori de lipsa unei igiene corespunzatoare sau fumat; esuarea implantului din cauza suportului inadecvat al volumului osos; implant amplasat incorect; leziuni ale nervilor.
Igiena dupa implant trebuie sa vizeze sanatatea gingiei, fiind necesara folosirea unor instrumente si material special: dusul bucal, apa de gura si Air-flow.