Stabilirea planului de tratament

Planul de tratament se stabileste in urma analizarii datelor de la toate examinarile si in functie de rezultatele dorite de pacient si de indicatia medicului cu privire la varianta optima.

Totodata se vor calcula si estima costurilor tratamentelor stomatologice, medicul oferind pacientului si solutiile cele mai avantajoase de plata.

Consultatia este prima interactiune dintre pacient si medicul stomatolog, in urma careia se va stabili diagnosticul si planul de tratament. Aceasta are mai multe etape importante: anamneza, examenul obiectiv si examenele complementare.

Anamneza –  reprezinta o discutie purtata cu pacientul, in timpul careia medicul stomatolog afla motivele prezentarii acestuia la cabinetul stomatologic. Se vor pune intrebari referitoare la : datele personale (varsta, provenienta, ocupatia, adresa); antecedente personale patologice (boli generale, alergii, tratamente actuale); antecedente stomatologice (tratamente sau afectiuni stomatologice in trecut);  suferinta actuala (dureri, alte simptome ale cavitatii bucale), etc.

Examenul obiectiv – consta in examinarea efectiva a cavitatii bucale, in special a dintelui (sau dintilor) care trebuie tratati. Se pune accent pe examinarea tuturor dintilor in special cei aflati in zona care necesita refacerea protetica, a relatiilor de ocluzie sau „muscatura”, a igienei bucale a pacientului, a gradului de mobilitate a dintilor, a gingiei si mucoasei bucale si a zonelor in care pacientul semnaleaza dureri, disconfort, tumefieri, sangerari sau alte simptome si semne.

Examenele complementare – se recomanda de medicul stomatolog in urma anamnezei si a examenului obiectiv pentru a observa detalii ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber. Cel mai important examen complementar este radiografia dentara. In functie de situatie, se pot solicita si alte examene complementare: tomografie computerizata, RMN, ecografia. De asemenea, se poate solicita un consult la medici de alte specialitati.