Este un dispozitiv medical care poate corecta anomaliile dintilor. Acesta poate fi fix sau mobil. Aparatul dentar fix este cel mai recomandat, deoarece aliniaza dintii cu o acuratete mai mare decat unul mobil.

TIPURI DE APARATE DENTARE:

APARAT DENTAR METALIC

Datorita eficientei terapeutice si a costului scazut, este cel mai des folosit aparat dentar. Este recomandat pentru majoritatea cazurilor, durata tratamentului fiind mai scazuta decat in cazul folosirii altor tipuri de aparate (intre 6 luni si 2 ani). Bracketurile au culoarea argintie, sunt mai mici decat cele din ceramica si se pot lipi usor daca se desprind accidental.

APARAT DENTAR CERAMIC

Deosebirea fata de cel metalic, consta in faptul ca bracketurile sunt mai putin vizibile, de aici si aspectul mult mai estetic si modern. Bracketurile ceramice nu se pateaza in timp, insa durata tratamentului creste cu cateva luni, fata de cel metalic datorita faptului ca presiunea ce poate fi aplicata asupra acestora este mai mica.

APARAT DENTAR SAFIR

Diferenta dintre un aparat dentar ceramic si cel de safir consta doar din materialul folosit pentru bracketuri (safir translucid).

APARAT DENTAR MOBIL

Dispozitivul este confectionat dintr-un material plastic ce poate fi personalizat in diverse culori pentru a fi mai usor de acceptat de catre  copii.